W dniu 8 września Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Baranowie uczestniczył w Dożynkach Województwa Mazowieckiego, które odbywały się w Ciechanowie. W ramach umowy przygotowaliśmy stoisko informacyjno – promocyjne Województwa Mazowieckiego wraz z degustacją produktów tradycyjnych i regionalnych. Przygotowania stoiska rozpoczęły się już w sobotę, poprzez rozłożenie namiotu, transport ław, krzeseł i stołów. W sobotę także rozpoczęłyśmy aranżację stoiska poprzez ustawienie płotków wiklinowych, przytwierdzenie równianek i kiercy kurpiowskich. W tym samym czasie w budynku GOK,SiR przygotowywano dania kurpiowskie , które w niedzielę miały być przeznaczone do degustacji. W niedzielę rano dokończono dekorację całości powierzchni wystawienniczej poprzez ustawienie wiklinowych koszy wypełnionych płodami rolnymi, rozstawienie kostek siana, oraz przyozdobienie stoiska kwiatami sezonowymi: słonecznikami, aksamitkami, pelargoniami. Namiot ozdobiony był wyplecioną ze zbóż i kwiatów girlandą oraz ręcznie robionymi kurpiowskimi kwiatami. Po przygotowaniu dekoracji stoiska rozpoczęło się przygotowanie degustacji dla 1000 uczestników uroczystości. W ramach degustacji można było skosztować tradycyjnych kurpiowskich potraw takich jak: kapusta z kaszą, rejbak, pasztet z fasoli, fafernuchy, kaszanka z kaszy gryczanej, kiełbasa swojska, pierogi, ciasto drożdżowe, marmolada z jabłek, powidła śliwkowe, marmolada z dzikiej róży, makowiec tradycyjny, pampuchy, piwo kozicowe, mioduszka, chleb ze smalcem i ogórkami kwaszonymi, kasza jaglana ze skwarkami. Degustacja cieszyła się ogromną popularnością wśród uczestników Dożynek. Oprawę artystyczną stoiska zapewnił Zespół Kurpiowski „Pod Borem” oraz Kapela Kurpiowska, którzy swoim śpiewem i tańcami przyciągali publiczność do stoiska, które było najbardziej obleganym miejscem na placu dożynkowym.